Open mobile menu
Hybridiauto vai sähköauto?

Tulevaisuus on sähköinen

Ei ole epäilystäkään, etteivätkö tulevaisuuden autot ole sähköisiä. Kehittyvän akkuteknologian vuoksi akut kevenevät ja tehokkuus kasvaa koko ajan, joten ajaminen kokonaan tai osittain sähköllä muuttuu koko ajan järkevämmäksi vaihtoehdoksi. Vaihtoehtoja käyttövoimaksi on kuitenkin monia, joten valinnan tekeminen hybridien ja sähköautojen viidakossa saattaa tuottaa päänvaivaa.

Ennen päätöstä siitä valitseeko itselataavan hybridin, ladattavan plug-in hybridin vai sähköauton, kannattaa itseltään kysyä ensin nämä kysymykset:

Sähköautot onnistuvat jo täyttämään monien ajamistarpeet. Jos kuitenkin tarvitset paljon tavaratilaa, mahdollisuuden kuljettaa tavaraa peräkärryllä tai ajelet mökille joka toinen viikonloppu – varsinkin talvella, saattaa ladattava tai itselataava hybridi olla kätevämpi vaihtoehto. Vaikka uusia sähköautomalleja tulee markkinoille jatkuvalla syötöllä, on tarjolla kuitenkin edelleen suppeasti malleja, joissa on suuri tavaratila, hyvä vetokapasiteetti ja neliveto.

Vaikea valinta? Ei hätää, alla olemme luetelleet käyttövoimien hyviä ja huonoja puolia, jotta sinun olisi helpompi päättää, mikä käyttövoima sopii parhaiten sinun tarpeisiisi.

ITSELATAAVA HYBRIDI – JOPA PUOLET SÄHKÖLLA ILMAN LATAAMISTA

Markkinoilla on tarjolla kahden tyyppistä hybridiä – itselataava hybridi eli täyshybridi ja ladattava eli plug-in hybridi. Liikenteessä tällä hetkellä suurin osa hybridiautoista on itselataavia hybridejä. Suurin ero on, että itselataava hybridi tuottaa käyttämänsä sähkön ottamalla talteen jarrutuksessa hukkaan menevää energiaa, eikä sitä näin ollen tarvitse ladata. Itselataavalla hybridillä on mahdollista päästä sähköllä jopa noin puolet matkasta ja polttoaineen kulutus on perinteistä bensiiniautoa noin kolmasosan pienempi.

Jos ajomatkasi vaihtelevat ja sinulla ei ole latausmahdollisuutta kotona tai työpaikalla itselataava hybridi saattaa olla sinun tarpeeseesi sopivin vaihtoehto. Tällaisella autolla ajat pienemmällä kulutuksella ja vähäisemmillä päästöillä, mutta säilytät helppouden, jossa lataamisesta ei tarvitse huolehtia.

Plussat

Miinukset

Tutustu Toyotan Hybridi-mallistoon »
Tutustu Kian Hybridi-mallistoon »

LADATTAVA HYBRID – TALOUDELLINEN VALINTA OIKEISSA AJO-OLOSUHTEISSA

Ladattavassa hybridissä eli plug-in hybridissä on kaksi tai kolme moottoria riippuen mallista ja käyttövoimana se käyttää puhdasta sähköä, fossiiliperäistä polttoainetta tai näiden kahden yhdistelmää. Pelkällä sähköllä ajon pituus on pääsääntöisesti noin 50 kilometriä, kuitenkin tämä riippuu mallista, ajo- ja sääolosuhteista.

Jos ajat enimmäkseen lyhyitä matkoja ja sinulla on latausmahdollisuus kotona tai työpaikalla, voit ajaa tällöin suureksi osaksi pelkällä sähköllä ja säästät polttoainekuluissa. Pidemmillä ajomatkoilla ladattavan akun tyhjennyttyä, käyttää plug-in hybridi sen jälkeen ajoon kuitenkin jälleen polttoainetta. Mallista riippuen auto muuttuu siis tässä kohdassa joko itselataavaksi hybridiksi tai kulkee pelkällä polttoaineella, joten kannattaa selvittää tarkasti, miten sinun harkitsemasi malli toimii latauksen loputtua.

Plussat

 • Voit säästää polttoainekuluissa
 • Arkiajamisen voi suorittaa puhtaasti sähköllä
 • Ajettavan matkan pituus sama kuin polttomoottoriautoissa  

Miinukset

 • Rajattu sähkönkäyttö varsinkin talvella
 • Osassa malleissa akku vie tilaa tavaratilasta
 • Akun ja sähkömoottorin vuoksi auto on painavampi
Sähköauto latausparkkipaikka
kuva: Unsplash

Tutustu Toyotan Plug-in Hybridi-mallistoon »
Tutustu Mitsubishin Plug-in Hybridi-mallistoon »
Tutustu Kian Plug-in Hybridi-mallistoon »

SÄHKÖAUTO – TALOUDELLISIN VAIHTOEHTO JA NOLLAPÄÄSTÖT

Sähköautot ovat tulleet viime vuosina markkinoille kovaa vauhtia ja ottaneet jo selkeästi paikkansa. Sähköauto kulkee nimensä mukaisesti pelkästään sähköllä, joten helpoiten lataus sujuu, kun hankkii kotipihaan tai autohallipaikalleen latausaseman. Tyypillisesti sähköauto kuluttaa 15–25 kWh / 100 km eli sähkön hinnasta riippuen sadan kilometrin ajolle hintaa kertyy joitakin euroja. Ajaminen sähköllä on siis verrattain edullista. Lisäksi sähköauton hankintaan voi hakea valtion 2000 euron arvoisen hankintatuen.

Ajatko pääsääntöisesti työpaikan ja kodin väliä? Onko sinulla latausmahdollisuus kotona? Jos asut tiheään asutulla alueella, saattaa täyssähköauto olla sekä taloudellisempi että ympäristöystävällisempi valinta. Muiden sen sijaan saattaa olla parempi odottaa vielä muutama vuosi, että akkujen kapasiteetti sekä latauspisteiden tarjonta paranee. Tällöin sähköauto voi olla hyvä ratkaisu sinulle. Sähköautojen valikoima alkaa olemaan hyvä ja uusia malleja tulee tarjolle jatkuvasti.

Plussat

 • Pienemmät polttoainekulut
 • Edullisempi huoltaa
 • Ei paikallisia päästöjä

Miinukset

 • Rajattu ajoulottuvuus verrattaessa muihin
 • Akun kesto talviolosuhteissa lyhyempi
 • Isoja sähköautomalleja on vähemmän tarjolla
 • Monilla sähköautoilla ei voi vetää kuormaa
 • Pikalatauspisteitä on vielä tarjolla rajatusti

Tutustu Toyotan sähköautomallistoon »
Tutustu Kian sähköautomallistoon »

Kuva: Unsplash

Katso Auto-Centerin tarjolla olevat sähköistetyt vaihto-automallit

Hybridiautomallit
Sähköautomallit

Ajankohtaista