Open mobile menu
Talvirenkaat pinossa

Milloin talvirenkaat vaihdetaan?

Kuskina sinulla on vastuu varmistaa, että ajamassasi autossa on turvalliset renkaat, joissa on tarvittavaa pitoa. Jos ajat huonoilla renkailla tai et ole vaihtanut talvirenkaita ajoissa, vaarannat sekä omasi, että muiden liikenneturvallisuuden.

Miksi talvirenkaat vaihdetaan syksyllä?

Talvirengas on valmistettu pehmeämmästä kumiseoksesta sekä renkaan muotoilu soveltuu erityisesti kylmiin, talvisiin olosuhteisiin eli jäisille ja lumisille teille.

Jotta renkailla olisi parhaat mahdolliset pito-ominaisuudet, on tärkeää, että kumi pysyy pehmeänä, myös silloin, kun elohopea tippuu pakkasen puolelle. Näissä tilanteissa talvirengas todella erottuu kesärenkaasta.

Kun ajat talvirenkailla on autossasi huomattavasti parempi pito kuin jos ajaisit kesärenkailla, jotka on valmistettu kovemmasta kumista.

Talvirenkaiden urasyvyys

Suomen lain mukaan vähimmäisvaatimus on, että talvirenkaissa urasyvyys on 3 millimetriä ja syvyys mitataan renkaan kuluneimmasta kohdasta. Eli sillä ei ole väliä, vaikka mittaisit jostain kohtaa yli 3 mm, kunhan missään kohtaa renkaasta ei urasyvyys jää alle vaaditun 3 mm. Vaarana on, että jos sinut pysäytetään renkaiden tehovalvonnassa, voit saada huonoista renkaista huomautuksen tai jopa sakkoa.

On myös tärkeää, että tarkistat renkaat säännöllisesti koko sesongin ajan, jotta renkaiden kunto ei pääse yllättämään.

Alla olevasta kaaviosta näet kuinka renkaan urasyvyys vaikuttaa pitoon tienpintaan.

Talvirenkaiden urasyvyys

Tarkista renkaiden ikä

Kaikki renkaat menettävät pito-ominaisuutensa ajan mittaan, pääasiassa koska kumiseos kovenee. Siksi on tärkeää, ettet aja liian vanhoilla renkailla, riippumatta kulutuspinnasta tai urasyvyydestä.

Renkaan valmistusajan näet renkaan kyljessä olevasta DOT-merkinnästä, joka kertoo valmistusviikon ja -vuoden (esim. merkintä 0421 tarkoittaa viikkoa 04 vuonna 2021).

Yleisesti suositellaan korkeintaan 10 vuoden kokonaisikää ja varmistaaksesi, että renkaan suorituskunto pysyy hyvänä, renkaat suositellaan vaihtamaan uusiin 6 käyttövuoden jälkeen.

Lisäksi nastarenkaissa täytyy tarkistaa myös nastojen kunto, ettei nastoja ole irronnut tai katkennut. Jokaisessa renkaassa täytyy olla vähintään 75 % nastoista kunnossa.

Talvirengaspino

Koska talvirenkaat olisi syytä vaihtaa?

1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11.–31.3. välisenä aikana. Nastarenkaiden sallittu käyttöaika on marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Muunakin aikana nastarenkaita saa käyttää, jos sää- tai keliolosuhteet sitä edellyttävät.

Suosittelemme vaihtamaan talvirenkaat kuitenkin ajoissa, koska muutokset säässä ja lämpötilassa yllättävät joka vuosi. Jos tarkoituksenasi on vaihdattaa renkaat rengasliikkeessä, suosittelemme varaamaan ajan mahdollisimman ajoissa, jotta vältät mahdolliset ruuhkat.

Kitkarenkailla ajavat voivat kuitenkin suunnitella renkaiden vaihdon joustavammin, koska kitkoilla on mahdollista ajaa hieman pidempään keväällä ja syksyllä jo hyvissä ajoin.

Oletko Toyota-asiakas? Varaa aika renkaanvaihtoon täältäarrow2

Milloin on aika vaihtaa talvirenkaat ? Katso videolta vastaus!

Mitä tapahtuu, jos en vaihda talvirenkaita?

Jos et jostain syystä vaihda talvirenkaita ajoissa, kelin sitä vaatiessa on vaarana, ettei renkaan ja tienpinnan välinen pito ole riittävä silloin, kun sitä tarvitset. Tämä saattaa johtaa siihen, että auton jarrutusmatka on selkeästi pidempi kuin mitä sen pitäisi olla, ja saatat huonossa tuurissa jopa joutua onnettomuuteen, jolloin voit olettaa merkittävästi pienempää vakuutuskorvausta.

Monet saattavat yllättyä, että lumi ja pakkasasteet eivät tee ajamisesta vaarallisempaa, kun taas toisaalta musta asfaltti saattaa osoittautua jäätyneeksi ja tällöin olla arvaamaton. Siksi olisi hyvä, että testaat renkaiden ja tienpinnan välisen pidon jarruttamalla turvallisessa paikassa ennen ajoon lähtöä.

talvinen jää

Nasta- vai kitkarenkaat?

Sekä nasta- että kitkarenkaissa on ominaisuuksia, jotka varmistavat hyvän pidon jäällä ja lumessa, mutta nastarenkaat ovat suositeltavammat jäisillä teillä ja kitkat taas lumisilla teillä.

Nastarenkaita pidetään pääsääntöisesti turvallisimpana vaihtoehtona Suomen vaihtelevissa talviolosuhteissa, koska renkaiden pito sekä suorituskyky pysyy, vaikka keli muuttuisi yhtäkkiä jäisestä sohjoiseen, tai jos jään päälle on kertynyt pieni vesikerros. Tutkimusten mukaan nastarenkaiden jarrutusmatkat jäisillä teillä ovat huomattavasti lyhyemmät, joka tuo lisää turvallisuutta.

Koska nastarenkaiden käyttöaika on määritetty, tuo se mukanaan aikataulupaineita. Rengasliikkeissä on ruuhka-aika juuri silloin, kun sesonki on vaihtumassa tai ensilumi on satanut. Nastarenkaat voivat myös olla jonkun mieleen liian meluisat ja nastat kuluttavat asvalttia.

Kitkarenkaat tunnetaan myös nastattomina talvirenkaina. Kitkarenkaiden pito perustuu lamelleihin, jotka tarttuvat tienpintaan jarruttaessa ja kiihdyttäessä. Kitkat ovat loistavat talvirenkaat lumisella ja kuivalla tienpinnalla, mutta eivät pidä jäisellä tiellä yhtä hyvin kuin nastarenkaat.

Kitkarenkaat saavat kehuja niiden ajomukavuuden vuoksi, koska ne ovat hiljaiset verrattuna nastarenkaisiin. Kitkarenkaat ovat myös ympäristön kannalta parempi vaihtoehto, koska ne eivät kuluta tienpintaa yhtä paljon, eivätkä aiheuta ympäristölle haitallista pientä pölyä. Myös polttoaineenkulutus on pienempi.

Vaikka kitkarenkaat ovatkin ajomukavuuden puolesta paremmat, ovat nastarenkaat turvallisemmat. Kitkarenkaiden jarrutusmatka on pidempi jäisellä tienpinnalla ja tämän vuoksi ajovarovaisuutta sekä ennakointia pitää olla enemmän kuin nastarenkailla ajaessa.

Oikea valinta riippuu auton ominaisuuksista, ajotyylistäsi ja alueen tyypillisistä ajo-olosuhteista.

Uudelle kuskille, jolle talviolosuhteissa ajaminen on vielä vierasta, saattaa nastarenkaat olla turvallisempi valinta. Myös ajotyylillä on vaikutusta, jos tapana on ajaa rauhallisesti ja ennakoivasti ovat kitkarenkaat hyvä vaihtoehto, mutta jos on raskas kaasujalka kannattaa mieluummin valita nastarenkaat.

Suomessa talviset keliolosuhteet vaihtelevat etelän ja pohjoisen välillä. Esimerkiksi etelän rannikkoseudulla tiet ovat yleensä jäisiä ja vähälumisia, joten nastarenkaat sopivat parhaiten siellä ajavalle. Kitkarenkaat sopivat paremmin pohjoisemmilla alueilla, jossa lunta on yleisesti koko talven ajan.

talvimaisema

Kannattaa myös ottaa huomioon auton ominaisuudet. Esimerkiksi uusi nelivetoinen auto, jossa on nykyaikaiset luistonestojärjestelmät, voi olla parempi valita alle kitkarenkaat. Kuitenkin vanhempaan autoon kannattaa hankkia turvallisemmat nastarenkaat.

Kannattaa siis pohtia tarkkaan kummat talvirenkaat sopivat parhaiten sinun ajoosi. Jos kuitenkin edelleen et tiedä kummat renkaat valitset, voit aina tarvittaessa kääntyä rengasasiantuntijoidemme puoleen.

Sinua saattaisi kiinnostaa lukea nämä artikkelit