Open mobile menu
AdobeStock 5096211192 1

5 vinkkiä auton kulujen hallintaan

Tällä hetkellä moni tuskailee nousevien kulujen kanssa. Miten siis hallita kuluja, jotka autostasi tulevat? Tässä 5 helppoa vinkkiä!

1. Valitse auto harkitusti

Valitse budjettiisi ja elämäntilanteeseesi järkevä auto. Heti autoa valitessa kannattaa tutustua eri merkkien huoltohintoihin, kulutukseen, autoveroihin ja muihin perustietoihin. Näin voit arvioida, mitä minkäkin auton omistaminen todellisuudessa sinulle maksaa. Internetistä löydät helposti merkki- ja mallikohtaisia vikatilastoja, jotka auttavat arvioimaan auton jo hankintavaiheessa vaihtoehtojen kustannuksia. Auton hankkiminen autoliikkeestä on myös yleensä turvallisempaa kuin yksityisiltä markkinoilta, jos jotain yllättävää hankinnan jälkeen ilmeneekin. Autoa, niin kuin mitään mutakaan hankkiessa, ei kannata valita sitä, johon sinulla on juuri ja juuri varaa, koska valitsemalla hieman edullisemman, sinulle jää pelivaraa myös mahdollisen kulujen nousun aikaan.

AdobeStock 217569021

2. Aja taloudellisesti

Voit vaikuttaa polttoaineen kulutukseen ajamalla taloudellisemmin. Tasaisella ajonopeudella sekä rauhallisilla kiihdytyksillä ja jarrutuksilla voit vähentää merkittävästi kulutusta. Myös rengaspaineet on hyvä tarkistaa, koska liian tyhjät renkaat nostavat kulutusta. Älä pidä myöskään turhaan autossa mukana mitään painavaa, koska suurempi lasti lisää myös aina kulutusta. Tankatessa voit säästää liittymällä esimerkiksi jonkin ketjun kanta-asiakkaaksi tai käyttämällä polttoaineen hintoja vertailevia sovelluksia tai sivustoja. Myös sähköauton latauspaikoissa on selkeitä hintaeroja, joten sama vertailu kannattaa suorittaa myös latauspisteiden välillä.

3. Huolla autosi

Muista huoltaa autosi huolto-ohjelman mukaisesti. Kun auto huolletaan säännöllisesti, säästytään helpommin suurilta yllättäviltä kuluilta. Kun mahdolliset ongelmat ehditään huomata ajoissa, saadaan ne yleensä korjattua helpommin tai vähintään saat tiedon ajoissa siitä, mitä korjauksia autoon on mahdollisesti lähivuosina tehtävä ja ehdit näin ollen varautua niihin paremmin etukäteen.

4. Vertaile vakuutuksia

Kilpailuta vakuutukset. Vakuutus on jokaisessa autossa oltava, mutta voit helposti vaikuttaa siihen, miten paljon sinun siitä tarvitsee maksaa. Kuten vaikkapa puhelinliittymä, myös autovakuutus on välillä hyvä kilpailuttaa. Yhtiöiden välillä saattaa olla selkeitä hintaeroja tai vaihtajalle voidaan tarjota erilaisia etuja. Tarkista myös, että vakuutuksen laajuus on omaan autoosi sopiva. Esimerkiksi uudemmissa autoissa tuulilasivakuutus saattaa säästää sinulle suuren summan rahaa, kun lentävä kivi rikkoo kalliimpaa teknologiaa sisältävän tuulilasin, mutta vanhemmassa autossa sen hinta ei välttämättä ole niin korkea, että tuulilasivakuutuksesta on järkevää maksaa erikseen. Kannattaa siis käydä läpi, mitä kaikkea juuri sinun autossasi on järkevää vakuuttaa.

towfiqu barbhuiya nApaSgkzaxg unsplash1

5. Säästä parkkeerauksessa

Hallitse pysäköintikuluja. Myös pysäköinnin maksut muodostavat osansa auton kustannuksista. Jos sinulla ei ole omaa pihaa, jossa autoasi pidät, kannattaa tutkia lähialueen vuokrapaikkojen tai kadunvarsipysäköintien hinnat. Niiden välillä voi olla suuriakin hintaeroja. Suosi kauppoja, joissa on ilmainen pysäköinti ja tutki kaupunkien keskustassa, mistä löytyvät ilmaiset parkkipaikat. Voi olla, että muutaman askeleen lisäkävelyllä säästät jo selvästi rahaa parkkimaksussa.

sven mieke Zj6bUfkThFM unsplash2

Lue lisää mielenkiintoisia artikkelejamme