Open mobile menu
15 loistavaa vinkkiä autolomalle

15 vinkkiä autolomalle

15 loistavaa vinkkiä sinulle, joka olet lähdössä road tripille

Oletko lähdössä autolomalle? Joko tarkoituksenasi on reissata kotisuomessa tai kauemmas Eurooppaan kannattaa napata nämä vinkit talteen. Olemme listanneet alle 15 vinkkiä, jotka kannattaa lukea läpi.

1. Lataa nämä sovellukset ennen reissua

2. Suunnittele reissu

Ole hyvin valmistautunut ja tee autoloman suunnittelusta hauskaa! Kutsu kaikki kanssamatkustajat mukaan suunnitteluiltaan, levitä kartta auki ja päättäkää reitti sekä matkan tarkoitus.

Suunnittele raakaversio ajoreitistä! Monet tuppaavat olemaan optimisteja, kun tarkoituksena on ehtiä näkemään kaikki mielenkiintoiset kohteet reitillä, joten muista järkevä aikaperspektiivi.

Autoloman reitti ja matkan tarkoitus kannattaa suunnitella hyvin etunkäteen.
Matkareitti kannattaa suunnitella huolella etukäteen. Kuva: Unsplash

3. Huollata auto ennen matkaa

Auto kannattaa käydä huollattamassa ja tarkistuttamassa ennen matkaa, varsinkin jos viime käynnistä on jo vierähtänyt tovi. Olisi ikävää, jos auto jättää tielle ja suunniteltu matka tyssäisi lyhyeen.

Tuo autosi AC Auto-Centerin luotettavaan ja asiantuntevaan merkkihuoltoon!

4. Mitä pakata autoon mukaan

5. Vältä nälkäkiukku ja nestehukka

Nälkä ja jano yllättävät aina matkailijan. Mitä, jos varmistaisit, että sinulla olisi hedelmä jokaiselle ajomatkaetapille pitääksesi verensokerit ylhäällä? Vesi on myös pakollinen, koska nestehukka yllättää helposti kuumassa autossa. Sulatejuusto ja näkkileipä ovat klassikko tai välipalakeksit, jos sinulla ei ole kylmälaukkua.

6. Ota pausseja!

Varo ettet vietä lomaasi pelkästään ratin takana. Päiväkohtaiset ajoetapit eivät saisi olla liian pitkiä, jotta voitte pysähtyä uusiin paikkoihin ja olla rauhassa turisteina. Tällöin autolomasta saa nauttia jokainen ja kaikilla on mukavampi reissu.

Jos olet kuitenkin ajanut pitkän matkan yhteen putkeen, kannattaa pitää ansaittu paussi, jotta voit keskittyä paremmin liikenteeseen. Suositeltavaa olisi, että pidät taukoa joka toinen tunti, jotta matkaaminen olisi mahdollisimman turvallista.

Matkalla kannattaa pysähtyä nauttimaan.
On hyvä muistaa pitää taukoa ajamisesta ja nauttia lomasta. Kuva: Unsplash

7. Aika kuluu kuin siivillä

Tarvitsetteko tekemistä autossa? Pelatkaa autoleikkejä! Kaikki tuntevat varmasti tutut leikit kuten ”laiva on lastattu” tai ”punainen auto”?

Valitse kirjain ja jokainen sanoo vuorollaan asian mikä alkaa kyseisellä kirjaimella ja mahtuu laivaan aloittamalla ”Laiva on lastattu…”

Valitse väri ja laske kaikki sen väriset autot, jotka ajavat ohi. Se joka on laskenut ensimmäisenä 50 saman väristä autoa on voittaja.

Yksi hauska ajanvieteleikki on arvata mitä asiaa tai henkilöä yksi kanssamatkustajista ajattelee esittämällä hänelle kysymyksiä ”Kuka, mikä, missä?”

8. Tarkista sää

Sääolosuhteet vaihtelevat ja sadekuurot saattavat yllättää hidastaen matkantekoa. Tai keli voi muuttua yhtäkkiä sumuiseksi tai sateiseksi. Ole siis varautunut liukkaisiin teihin, kun sataa ja hidasta vauhtia.

9. Valitse autojuna

Tuntuuko ajomatka pohjoisesta etelään tai toisin päin raskaalta etapilta? Ota autojuna Rovaniemeltä Turkuun tai Helsinkiin. Liput kannattaa varata ajoissa vr.fistä.

Etkö jaksaisi ajaa pitkiä moottoritiepätkiä? Jos autolomailet Euroopassa, voit jättää autosi junan kyytiin Saksan Hampurista ja matkata raiteilla Italian Veronaan asti. Lippuja voi ostaa bahn.comista.

Auton voi laittaa autojunan kyytiin ja matkata Euroopan halki.
Autojunalla pääsee kauniita maisemareittejä pitkin, jos moottoritiellä köröttäminen ei innosta. Kuva: Unplash

10. Tutustu maahan etukäteen

Joka maalla on omia liikennesääntöjä ja tämän vuoksi on erittäin tärkeää tutustua etukäteen maakohtaisiin käytäntöihin.

Esimerkiksi Ranskassa on pakollista, että autosta löytyy heijastinliivit, kun Espanjassa sinun tulee maksaa sakko paikan päällä, jos et halua, että poliisi takavarikoi autosi. Portugalissa alle 12-vuotias ei saa istua etupenkillä, kun taas Kroatiassa on autosta pakko löytyä ensiapulaukku sekä polttimo.

11. Älä räplää puhelinta ajaessa

Vaikka vinkkasimme käyttämään äppejä, matkan aikana on tärkeää, että et käytä älylaitetta ajaessasi ajatellen kanssamatkustajia autossa sekä muita liikenteessä. Monissa maissa, kuten Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa on handsfreen käyttö kielletty ajaessa. Huomioi, että Ranskassa ei saa käyttää matkapuhelinta huoltoasemilla.

12. Tarkista renkaiden ilmanpaineet

Tsekkaa, että renkaissa on tarpeeksi ilmaa. Jos ajat pitkän matkan painava lasti kyydissä, pitää ilmanpainetta lisätä. Ilmanpaineen on suositeltavaa olla 10 prosenttia korkeampi, kuin mitä olet tottunut normaalissa arkiajossa.

Myös tuulilasineste on hyvä tarkistaa ja tarvittaessa lisäillä matkan aikana. Näin ei likainen tuulilasi estä näkyvyyttä.

13. Näin pakkaat

Pakkaa kevyesti ja viisaasti, ota mukaan vain tarpeellinen. Turvallisen matkustamisen ja paremman ajolaadun vuoksi isoin ja painavin tavaralaukku pakataan alimmaiseksi ja perimmäiseksi tavaratilassa.

Vältä irtonaisia osia ja varmista matkatavara esimerkiksi turvavyöllä sitomalla. Kolarin sattuessa pienetkin esineet muuttuvat vauhdissa painaviksi.

Kun olet tullut perille matkakohteeseen, älä jätä matkatavaroita autoon! Näin vältät, ettei autostasi tule kohde varkaille.

14. Muista vakuutus autolomalla

Vakuutukset kannattaa tarkistaa, että ovat kunnossa ennen reissuun lähtöä, sekä auto-, vahinko-, tapaturma- ja matkavakuutus. Muista myös Kela-kortti tai eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka avulla saat hoitoa akuuteissa tilanteissa myös Euroopassa. Lue lisää aiheesta: https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti

Tallenna puhelimeesi myös tiepalvelun puhelinnumero, että se on tarvittaessa helposti lähettyvillä.

Jos sinulle sattuu tapaturma, soita vakuutusyhtiöllesi, SOS internationaliin tai Europ Assistanceen.

SOS International +45 70 10 50 50

Europ Assistance + 46 858 77 17 17

15. Käytä varoitusvilkkua!

Etelämpänä Euroopassa on tavallista käyttää vilkkua varoituksena takana oleville autoille, jos edessä on jonoa tai täysstoppi moottoritiellä. Muista ennen kaikkea hyvä ajoturvallisuus ja auta muita autoilijoita.

Varaa Toyota kätevästi viikonloppureissulle tai valitse pidemmäksi ajaksi huoleton KINTO Flex

Toyota Rent-palvelun kautta tilaat kätevästi auton vaikka viikonloppumatkalle. Lue lisää autonvuokrauksesta alla olevasta linkistä:

KINTO Flex on loistava vaihtoehto, kun tarvitset auton käyttöösi kuukaudeksi kerrallaan. Lue lisää palvelusta alla olevasta linkistä:

Ehkä sinua kiinnostaisi myös nämä artikkelit